About Infosky

Hello everybody. Nice to meet you all.

Myself

A technical personnel,  serving the public service organization for almost two decades. Within this endurance I’ve seen and gone through numerous scenarios showing ‘the good, the bad and the ugly’ chronicles, the mirror of reality of the administration behaviors. There I realized how crucial is the need for quality and sincere management and leadership style to be upheld as the paramount guardian upon us all — the community within and outside the organizations. 

What I like 

I like travelling, meeting people and discussing. I love the nature, beauty and historical heritages on this world. I enjoy reading fictions and argumentative writings. Besides, I also read the business and self motivation books.

Gratitute

It is always a great pleasure to be able to share ideas and information in my blog with you all out there. You are most welcome to give comments and feeds to this blog. 

Limitation

My writings in this blog only reflect my personal point of views. They are not at all, at any material time and circumstances intended to resemble, represent or cause discredit to any other people, parties, authorities or organizations.

Thank Q.

 

12 Responses to About Infosky

  1. MOHD ZARIFI BIN HASSAN berkata:

    salam..
    saya merupakan pelajar tahun akhir Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM),
    saya tertarik dengan artikel yang saudara ‘post’kan. Untuk makluman, saya sedang dalam proses untuk menyiapkan satu kajian berkenaan respon pengguna terhadap kaedah pembungkusan produk. Produk yang saya fokuskan adalah produk biskut di sebuah syarikat IKS yang beroperasi di Muar, Johor.

    Sehubungan dengan itu, saya ingin mendapatkan pendapat saudara berkaan kajian saya ini, ‘respon pengguna terhadap pembungkusan produk:kajian kes produk biskut syarikat Tuan Sanawi Tuan Ngah Sdn Bhd’. Selain itu, bolehkah saudara huraikan serba sedikit berkenaan standard pembungkusan di Malaysia.

    Segala maklumat yang saudara berikan akan saya jadikan sebagai bahan rujukan tambahan dan akan saya lampirkan bersama lampiran saya nanti. Segala info yang saudara berikan saya dahului dengan ribuan terima kasih.

    sekian,
    Mohd Zarifi bin Hassan,
    UTHM
    iefie265@yahoo.com

  2. infosky berkata:

    Hai Mohd Zarifi,
    Sorry kalau lewat sangat respond- sya tak log-in keblog ni sjak sminggu lebih (pilihanraya) lepas krna hal-hal bknaannya.
    Mngnai kajian sdr, memang bagus initiatif & skop yg sdr pilih. Packaging sangat penting dlm pemasaran dan kaedah packaging boleh menyumbang / malah menjadi satu faktor penentuan kpd kejayaan pemasaran produk. Kajian sdr akan dpt digunapakai sbg sample rujukan dlm menganalisa respond (bahavioral/attitudinal study) pngguna thdp produk, khusus dari aspek kaedah packaging. Sdr mungkin sudah menentukan methodology kajian – spt constructed questionnaires, atau lain2 cara.
    Berkenaan standard packaging dMalaysia ni sya tiada statistik yg teperinci. Tambahan ‘rule’nya berlainan mengikut kategori produk. Secara umum, kebanyakan syarikat besar telah menghasilkan packaging yg berkualiti dan memenuhi standard internasional. Cuma dari klas produk IKS masih banyak kekurangan, sbb itulah bayak inisiatif dpd agensi kerajaan yg berkenaan srta pihak swasta masakini memberi penekanan untuk membantu kaedah packaging produk IKS.
    Saya cuba lihat apa-apa dokumen/nota yg agak berkenaan dgn topic kajian sdr dan hantar ke e-mail sdr. nanti sbg rujukan/idea penulisan.
    Selamat maju jaya.

  3. Syarafuddin Sulaiman berkata:

    Salam.
    Saya dibawa ke sini daripada carian Google mengenai Tasik puteri, bukit besi, Terengganu.
    Mohon tuan cadangkan tempat penginapan terdekat dan terbaik, untuk tinggal berhampiran tasik tersebut. Maklumat tentang tasik ini terlalu sukar diperolehi. Saya mencari penginapan bersempena acara Kayak Sukma 2008 nanti.
    Jasa tuan amat saya hargai. Terima kasih.

  4. infosky berkata:

    En. Syarafuddin, W’salam.
    Bkt Besi agak terpencil dan tiada banyak kemudahan penginapan awam disekitar spt tempat lain.

    Stakat yg sya tahu, di bandar Al Muktafi Billah (kiranya paling hmpir dgn Bt. Besi/ tasik puteri) ada rumah rehat: Rumah Rehat Ketengah, Tel: 09- 822 3100, Fax: 09- 822 3104, tapi bilngn blik trhad sngt dan keselesaan tak pasti.
    Kalau hotel, di Dungun (approx 30 km) ada la bbrapa buah spt. maklumat lengkap di web: Tourism trengganu: http://www.tourism.terengganu.gov.my/.

    Rasanya baik tinggal d hotel d Dungun (wlaupun stengah jam driving) krna lebih selesa & dapat brsiar lihat tempat lain lagi, srta lebih mudah soal makan /minum.

  5. infosky berkata:

    *** Kalau ada pembaca lain blog ini yg ingin bantu en. Syarafuddin, spt kepeluan beliau di komen d atas, mohon lah beri maklumat. Bantuananda di dahului dgn. Terima Kasih.

  6. ROSLAN berkata:

    t.kasih banyak banyak cerita hal tasik puteri bukit besi. saya anak tempatan bukit besi sejak 1962 zaman lombong bukit besi dan kegemilangan bandarnya. sekadar maklumat utk yg.nak datang kebukit besi (BB), belia 4b kami telah berusaha utk.mempromosikan ‘bandar’ kami yang telah ketinggalan kini ianya dalam pembangunan KETENGAH.’ kalau yg.nak datang ke BB kami cuba uruskan tempat penginapan (resort padang golf RM150 semlm., campsite, homestay), main golf, bawa melawat tapak sejarah perlombongan BB, kalau nak berbasikal MountainBike kami ada sewakan, nak main kayak ditasik puteri. kalau nak pergi ke Pasir Raja, Air Terjun cemerung, sungai loh dan cengal besar kami sediakan sewaan van dan pemandu pelancung ‘kampung’…datang berkumpulan kami blh.bantu sediakan perkhidmatan ekonomi dan menyenangkan hubungi Pengerusi Belia 4B Bukit Besi 098337595 atau email lanbbesi@gmail.com

  7. khairul shazile bin mohaed berkata:

    saya seorang pelajar politeknik port dickson dari jurusan marketing ingin tahu tentang tindakbalas firma dari perubahan harga dan juga melancarkan serangan barisan harga rendah?saya harap pihak tuan boleh memberi penerangan kepada saya dengan lebih berkesan…terima kasih

  8. izzat berkata:

    apakah definisi yang terperinci tentang keperluan pembungkusan?.
    cth pmbungkusan yang saya pilih ialah 2 piece can..
    apakah keperluan dan kepentingan pembungkusan itu terhadap produk…
    mengapa perlu menggunakan 2 piece can untuk pembungkusan produk seperti air berkarbona dan sadin..
    kenapa tidak mnggunakan cara pembungkusan lain??

  9. anusuia berkata:

    hai abang… saya adalah seorang pelajar IPTS.. saya ingin tanya, apa itu VARIASI makanan.. dan macam mana nak tahu kehendak pelanggan??

  10. im_am berkata:

    Assalamualaikum..
    Saya tertarik dengan penulisan saudara. Ada petikan saya ambil untuk diletakkan di dalam kajian saya. Saya harap saudara dapat letakkan sumber rujukannya. Namun jika ia sepenuhnya daripada pandangan saudara, izinkan saya mendapat profile saudara secara rasmi untuk dikreditkan di dalam kajian saya itu. Terlebih dahulu saya ucapkan jutaan terima kasih di atas kerjasama saudara.

    • infosky berkata:

      W’salam,
      Terlebih dahulu t/kasih kerana berkunjung keblog ini.
      Sebenarnya blog ini spt ditinggalkan kerana tulisan sya terakhir pun pd tahun 2008, dsebabkan kesuntukan masa. Malah sya sendiri sngt jarang menjengok balik blog ini.

      Anyway, kbnyakan tulisan dlm blog ini adalah xtract dari penulisan saya masa bljar biz economic & biz mgmt dulu (malah isinya kbnyakan dari assignment dan integratif writings pd masa tu) yg diolah semula dengan pandangan & bhasa yg agak simple agar mudah difaham, sesuai dgn hasrat blog ini iaitu setakat berkongsi idea/knowledge sekiranya boleh memberi munafaat antara pembaca.

      Bkenaan dgn soalan sdr/sdri, boleh tak bagitau artikel mana satu yang dipetik utk kajian agar dpt sya check semula penulisannya. TQ.

  11. nor syahira berkata:

    as salam encik. saya ada terbaca penulisan encik tentang kepentingan perkhidmatan pelanggan. Saya Nor Syahira Bt Abd Hamid dari UiTM Kampus Puncak Alam. Saya dikehendaki untuk mengadakan satu seminar berkaitan pengurusan khidmat pelanggan. boleh saya dapatkan details encik?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: